HSA ID & SITHS

Sveriges främsta ombud för HSA och SITHS

Som Sveriges främsta ombud för HSA och SITHS hjälper vi er med registreringar i HSA-katalogen samt utfärdar SITHS-kort.

Svensk e-identitet är direktanslutna till HSA och SITHS och kan därmed agera som ombud för din organisation. HSA och SITHS ägs och förvaltas av Inera.

HSA och SITHS

Bli ansluten till HSA och SITHS via Svensk e-identitet

Organisationer och företag kan bli tredjepartsanslutna till HSA-katalogen och SITHS via oss på Svensk e-identitet. I vår fullservicetjänst ingår förvaltnings- och utgivningsprocesser som garanterar enkelhet och låga kostnader där allt ingår. För en fast månadsavgift per person sköter vi allt som berör HSA-id och SITHS. Vi skräddarsyr ett passande upplägg, där ni exempelvis sköter kortutlämningen på er egen arbetsplats.

Att förvalta uppgifter i HSA-katalogen och utfärda SITHS-kort är ett omfattande arbete som innebär stort ansvar, administration och hanteringskostnader om det ska utföras av varje enskild organisation. När ni anlitar oss som ombud frigör ni enkelt och snabbt interna resurser. Vi administrerar behörigheter till bland annat e-Frikort, Pascal, och NPÖ. Behörigheterna styrs via ett så kallat medarbetaruppdrag som registreras i HSA-katalogen. Om ni vill synas på 1177, utför vi även dessa registreringar. I vissa fall utför vi även registreringar i Elektroniska katalogen, SLL:s interna katalog.

Vad säger våra kunder?

Med Svensk e-identitets hjälp kan vi släppa allt ansvar och administration för SITHS-korten. De gör allt jobb åt oss och vi behöver heller inte egen RA-ansvarig.

Helena Lindberg, administratör på Attendo

Beställ
kortläsare

För att kunna använda SITHS-korten behöver ni en kortläsare samt programvaran Net iD.

Läs mer om Net iD och SITHS-kort som e-legitimation

Support och instruktioner

Läs ut ditt HSA-id

Sätt SITHS-kortet i en kortläsare, öppna Internet Explorer och gå till följande sida: https://test.siths.se/ HSA-idet inleds med SE och står i kolumn 4.
Ex: SE165567766992-XXXX

Läs ut ditt HSA-id via Net iD. Sätt SITHS-kortet i en kortläsare, högerklicka på Net iD och välj E-legitimationer eller Administration. Markera ett certifikat och gå vidare till informationsfliken.

Problem med SITHS-inloggning?

  1. Testa ditt SITHS-kort här: https://test.siths.se/
  2. Driftinformation till de nationella e-hälsotjänsterna finns på Ineras hemsida
  3. Rekommenderad webbläsare är Internet Explorer (inte Edge).

Har du låst ditt SITHS-kort?

  1. Sätt kortet i kortläsaren
  2. Högerklicka på Net-ID ikonen
  3. Välj Lås upp kort med pukkod
  4. Byt pinkod på båda inloggningarna (legitimering och signering). Skriv först in pukkoden* (8 siffror) därefter ny pinkod (6 siffror).

* Pukkoden finns i ditt kodkuvert.

Med anledning av att certifikaten på SITHS-korten inte uppfyller säkerhetskraven enligt kvalitetsmärket Svensk e-legitimation måste certifikaten bytas ut på samtliga SITHS-kort. Våra ombudskunder behöver inte göra någonting just nu. Svensk e-identitet kommer att kontakta alla kunder direkt för de åtgärder som ska vidtas

Läs mer om kort- och certifikatsutbyte